Pitypang Nyuszi
Mini Kosorrú Nyúltenyészet

Ezen az oldalon egy kis tájékoztatást szeretnék nyújtani a kosorrú nyuszikkal kapcsolatban! Sok kérdés merül fel a leendő gazdiknál, és ezekre a hiedelmekre, tévhitekre szeretnék reagálni! Természetesen a szöveget, nem szakszavakkal, standard méretek megadásával fogom megfogalmazni, hanem úgy, hogy egy kezdő nyúltartó is érthesse mi áll a tenyésztés hátterében! 

Az oldalt folyamatosan bővítem a felmerülő kérdések tükrében!

 

 

"Nem lóg a 6 hetes nyulam füle!"

 Először is le szeretném tisztázni, hogy a pici kosorrú nyuszik ÁLLÓ füllel születnek. A fülek lekonyulása ugyan megkezdődik 4-5 hetes korban, de 12 hetes korig még korrigálódik. Van olyan nyuszi aki 6 hetes korban kezdi el "lógatni" a fülét, vagy téli időszakban még később. Amíg nincs meg a fül megfelelő hossza, súlya, addig nem fog szépen konyulni. Itt szeretném letisztázni azt a tényt is, hogy minél kisebb füllel születik egy nyuszi, például a MINI kosorrúaknál, annál nagyobb az esély arra, hogy a fülecskéi tovább radaroznak, mint például egy hosszabb fülű TÖRPE kosorrú nyúlnál. Tehát ha 6 hetesen a kosorrú nyuszika füle nem lóg teljesen szabályosan, vagy néha felállítja az egyiket, vagy vízszintesben tartja, az teljesen normális. Egy idő után le fog konyulni, és beáll a megfelelő helyre.

 

 

"Ez a nagy nyuszi törpenyúl? Én azt hittem sokkal kisebbek!"

Igen, kedves gazdi a törpenyúl vagy mini nyúl kifejlett állapotában egy kisebb macska méretű. Olyan NINCS, hogy a nyuszikánk olyan pici marad, mint amikor megvesszük, de természetesen a kifejlett nyuszik mérete között is van különbség. A tenyésztők arra törekednek, hogy minél kisebb, formásabbb, kerek fejű, jól tűzött fülű nyuszikat tenyésszenek, de ez nagyon nagy munka. Még ha összeteszünk két pici méretű nyuszikát, akkor is születhet az alomban egy-egy "nagyobb" példány, aki nem 1,1 kg lesz, hanem 1,6 kg lesz kifejlett korára. A mini nyuszik súlya általában 1-1,5 kg között mozog, de mivel törpe ősökkel rendelkeznek, bizony előfordul, hogy a mini alomban is születik törpe méret, aki kifejlett korára eléri 1,5-2 kg-ot. Ezt sajnos mi tenyésztők nem tudjuk kiküszöbölni, de nagyon törekszünk a formás, pici nyuszik születésére.

 

 

"Bak nyuszi és a nőstény nyuszi között mi a különbség?"

Itt még mindig a méretekkel kapcsolatban szeretnék írni. A bak nyuszik mindig is közelebb álltak a szívemhez, de nem csak a természetük miatt, hanem a tartásuk egyszerűsége miatt is. Pár éve már tenyésztem a nyuszikat és bátran kijelenthetem, hogy a bak nyuszik mérete általában kisebb, mint a nőstényeké. Formásabbak, csinosabbak. Kevesebb takarmányt fogyasztanak, viszont elég kis aktívak, ezért sokkal "fittebbek", mint lány társaik. Nem hajlamosak a hízásra, tokásodásra, a ketrecben egy sarkot használnak az ürítésre, könnyebb őket tisztán tartani is. Természetesen kialakulhatnak náluk rossz szokások, úgyanúgy, mint a lányoknál, de az ivartalanítás megoldást nyújthat a problémára.

A "Kezdő nyuszisoknak" fül alatt már megválaszoltam azt a kérdést, hogy melyik nemből válasszunk inkább kedvencnek, azt el lehet olvasni itt, az oldal alján:

 

Fontosabb rövidítések a kosorrú nyuszik világába:

NHD: Ezt a rövidítést a Hollandiában törzskönyvezett mini kosorrú nyuszikra használják.

NL: Mini kosorrú (mini lop), holland-angol, angol, német, stb. vérvonalú mini kosorrú nyuszik.

 

Szőrzet típus, szemszín, szőrszín melletti rövídítések:

SZH: szatén hordozó (A szülők, vagy nagyszülők szatén szőrrel rendelkeztek, és ezért az utód un. szatén hordozó lesz, ő nem mutatja a szaténságot, de leszármzottjai között megjelenhet a szatén szőrzet, sőt ha kifejezetten szatén hordozót szatén hordozóval párosítunk, akkor nagy valószínűséggel lesz szatén utód az alomban!)

RH: rex hordozó (Ugyanaz az eset, mint fent csak rex szőrzettel!)

KH: kasmír hordozó (Ugyanaz az eset, mint fent, csak kasmír szőrzettel!)

WO: fehér fül (A fül színe fehér, a test többi része, más színű!)

KSZH: kék szem hordozó (Felmenőiben volt kék szemű egyed!)

 

 

.

 

 

AKIKRE BÜSZKE VAGYOK:

 

Pitypang Tini

(4 hónaposan)