Pitypang Nyuszi
Törpenyúl Tenyészet

Ezen az oldalon egy kis tájékoztatást szeretnék nyújtani a kosorrú nyuszikkal kapcsolatban! Sok kérdés merül fel a leendő gazdiknál, és ezekre a hiedelmekre, tévhitekre szeretnék reagálni! Természetesen a szöveget, nem szakszavakkal, standard méretek megadásával fogom megfogalmazni, hanem úgy, hogy egy kezdő nyúltartó is érthesse mi áll a tenyésztés hátterében! 

Az oldalt folyamatosan bővítem a felmerülő kérdések tükrében!

 

1. Kisebb nyulat keresek a törpe kosorrúnál, Ön mini kosorrúakkal foglalkozik?

Igen, én mini kosorrú nyuszikkal foglalkozom. Ez azt jelenti, hogy minden nyuszim mini kosorrúnak van származásilapozva, -DE..... és itt jön a csavar a dologban-, ez nem jelenti azt, hogy a nyuszijaim minden esetben kisebbek a törpe kosorrú nyusziknál!!! Nagyon érdekes ez a tenyésztés, és érdekes téma a mini kosorrú és a törpe kosorrú nyuszi között a különbség. Nekem 1,1-1,3 kg közötti bak nyuszikáim és 1,4-1,6 kg közötti nőstnény nyuszikáim vannak. Ez azt jelenti, hogy az alomban született kisnyuszik várható súlya teljesen különböző lesz. Születnek majd igazán pici 1 kg körüli nyuszikák is, és születnek majd 1,6 kg körüli nyuszikák is tenyészetemben. Nem tudom garantálni, hogy a kiválasztott nyuszika 1 kg körüli lesz majd ha felnől, mert igazából ezt pici korában nem lehet megjósolni! Aki azt állítja, hogy nála majd a született nyuszi súlya max.1 kg körüli lesz, az hazudik, vagy egyszerűen üzleti fogást csinál a nyúltenyésztésből!!!

Jelenleg a mini kosororrú és a törpe kosorrú közötti különbség a fejformában és a fülek hosszúságában jelenik meg. A mini kosorrú feje inkább kerek, szinte golyó alakú és általában rövid fül párosul hozzá, míg a törpe kosorrú feje általában hosszúkás, és a fülek is elég hosszúak.

 

2. Ilyen nagy a nyuszi!!! (6 hetes nyuszi)

Kedves Mindenki! Teljesen szórt a nyuszik kiskori mérete is!!! Mint ahogy az előző sorokban leírtam, többméretű nyuszi születhet 1 alomban! Én úgy gondolom, mint felelős tenyésztő, hogy a leválasztott nyuszi legyen erős, masszív nyuszika, mert talán akkor jobban ellenáll majd a leválasztás stresszes helyzeteivel szemben, illete a józan ész is azt diktálja, hogy egy masszívabb, csinosabb nyuszi talán egészségesebb, mint egy kis összeaszott, pici nyuszi, aki csak gubbaszt egy helyben! Én kezdem azt hinni, hogy ez a pici méretű elvárás a leendő Gazdi részéről már-már beteges méreteket ölt! Egy tenyésztőt megijesz, egy-egy olyan kijelentés, hogy "EZ ILYEN NAGY NYUSZI LESZ"! Kérem Önöket, ha úgy gondolják, hogy valami nagyon pici állat illeszkedik a lakásukba, vagy jelenik meg az elképzelésükbe, akkor NE törpe nyulat válasszanak, hanem tengerimalacot vagy hörcsögöt!!!!

Itt szeretném azt is megjegyezni, hogy a tenyésztők általában betegesen ragaszkodnak tenyészállataikhoz, érzelmileg erősen kötődnek hozzájuk, és rosszul esik nekik egy-egy ilyen kijelentés, amely mondjuk lehet, hogy a számára legkedvesebb nyulára írányul, akit ő a "világ legtökéletesebb nyuszijának" gondol!!!!

 

3. A nyuszihoz kapott származási lap hivatalos?

NEM, kedves Gazdi! Jelenleg Magyarországon nincs hivatalosan elfogadva a mini kosorrú nyúl, mint önálló fajta, ezért ezekhez a nyuszikhoz kiállított HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SZÁRMAZÁSI LAP nem hivatalos!!! Ezzel a lappal, ugyan nem lehet kiállításra nevezni a nyuszikát, DE valamikor sokkal részletesebben levezeti a felmenőket, mint a hivatalos származási lap! Ez a kis dokumentum arra jó, hogy megnyugtasson minket a nyuszikánk nem keverék, valószínű, hogy egy lelkiismeretes tenyésztővel állunk szembe akinek  fontos a nyuszik vérvonala, családfája, ezzel is elkerülve a szoros beltenyésztést, ami már okozhat gondot az utódoknál!

 

4."Nem lóg a 6 hetes nyulam füle!"

 Először is le szeretném tisztázni, hogy a pici kosorrú nyuszik ÁLLÓ füllel születnek. A fülek lekonyulása ugyan megkezdődik 4-5 hetes korban, de 12 hetes korig még korrigálódik. Van olyan nyuszi aki 6 hetes korban kezdi el "lógatni" a fülét, vagy téli időszakban még később. Amíg nincs meg a fül megfelelő hossza, súlya, addig nem fog szépen konyulni. Itt szeretném letisztázni azt a tényt is, hogy minél kisebb füllel születik egy nyuszi, például a MINI kosorrúaknál, annál nagyobb az esély arra, hogy a fülecskéi tovább radaroznak, mint például egy hosszabb fülű TÖRPE kosorrú nyúlnál. Tehát ha 6 hetesen a kosorrú nyuszika füle nem lóg teljesen szabályosan, vagy néha felállítja az egyiket, vagy vízszintesben tartja, az teljesen normális. Egy idő után le fog konyulni, és beáll a megfelelő helyre.

 

 

5."Ez a nagy nyuszi törpenyúl? Én azt hittem sokkal kisebbek!"

Igen, kedves gazdi a törpenyúl vagy mini nyúl kifejlett állapotában egy kisebb macska méretű. Olyan NINCS, hogy a nyuszikánk olyan pici marad, mint amikor megvesszük, de természetesen a kifejlett nyuszik mérete között is van különbség. A tenyésztők arra törekednek, hogy minél kisebb, formásabbb, kerek fejű, jól tűzött fülű nyuszikat tenyésszenek, de ez nagyon nagy munka. Még ha összeteszünk két pici méretű nyuszikát, akkor is születhet az alomban egy-egy "nagyobb" példány, aki nem 1,1 kg lesz, hanem 1,6 kg lesz kifejlett korára. A mini nyuszik súlya általában 1-1,5 kg között mozog, de mivel törpe ősökkel rendelkeznek, bizony előfordul, hogy a mini alomban is születik törpe méret, aki kifejlett korára eléri 1,5-2 kg-ot. Ezt sajnos mi tenyésztők nem tudjuk kiküszöbölni, de nagyon törekszünk a formás, pici nyuszik születésére.

 

6. "Kisgyermeknek való kisnyuszi?"

Érdekes téma. Én gyerekkorom óta tartok nyuszikat, és én úgy gondolom, hogy egy nagyobb gyermek tud már megfelelően gondoskodni a nyuszikról. Ha a szülőnek az a célja, hogy gyermeke felelősségteljesen lássa el kisállatát, akkor úgy gondolom, hogy 10 éves kor körül lehet ezt elkezdeni. Biztos vannak kivételes emberek, akik már egész pici koruktól látnak el valamilyen állatkát, de én mégis csak nagyobb gyerekeknek javaslom a nyuszit. Természetesen ha a szülő átvállalja a nyuszival kapcsolatos teendőket, és nem a gyermektől várja el a mindennapi ellátást az állatka felé, akkor természetesen kisebb gyermek is szívesen elvan egy kis háziállattal, amíg csak az a feladata, hogyha olyan kedve van akkor megsimogassa a kis házi kedvencet, és utána fusson a "dolgára"! Mindezt úgy merem kijelenteni, hogy saját gyermekeim vannak, akik már próbálkoztak különböző állattartással a lakásban.

Ha valaki azzal hív fel, hogy igazán pici gyermeknek akar nyuszit venni, azt ellenzem, mert itt fordul elő legtöbbször, hogy a kicsi csak addig tartja érdekesnek a kisnyuszit amíg újdonság, utána már nem érdekli, és akkor a szülő rájön, hogy fölösleges volt megvenni a kis állatot és azonnal meg akar tőle szabadulni!

Úgyhogy 1-6 év közötti gyermeknek NEM JAVASLOM a nyuszivásárlást!

 

 

7."Bak nyuszi és a nőstény nyuszi között mi a különbség?"

Itt még mindig a méretekkel kapcsolatban szeretnék írni. A bak nyuszik mindig is közelebb álltak a szívemhez, de nem csak a természetük miatt, hanem a tartásuk egyszerűsége miatt is. Pár éve már tenyésztem a nyuszikat és bátran kijelenthetem, hogy a bak nyuszik mérete általában kisebb, mint a nőstényeké. Formásabbak, csinosabbak. Kevesebb takarmányt fogyasztanak, viszont elég kis aktívak, ezért sokkal "fittebbek", mint lány társaik. Nem hajlamosak a hízásra, tokásodásra, a ketrecben egy sarkot használnak az ürítésre, könnyebb őket tisztán tartani is. Természetesen kialakulhatnak náluk rossz szokások, úgyanúgy, mint a lányoknál, de az ivartalanítás megoldást nyújthat a problémára.

A "Kezdő nyuszisoknak" fül alatt már megválaszoltam azt a kérdést, hogy melyik nemből válasszunk inkább kedvencnek, azt el lehet olvasni itt, az oldal alján:

 

Fontosabb rövidítések a kosorrú nyuszik világába:

NHD: Ezt a rövidítést a Hollandiában törzskönyvezett mini kosorrú nyuszikra használják.

NL: Mini kosorrú (mini lop), holland-angol, angol, német, stb. vérvonalú mini kosorrú nyuszik.

 

Szőrzet típus, szemszín, szőrszín melletti rövídítések:

SZH: szatén hordozó (A szülők, vagy nagyszülők szatén szőrrel rendelkeztek, és ezért az utód un. szatén hordozó lesz, ő nem mutatja a szaténságot, de leszármzottjai között megjelenhet a szatén szőrzet, sőt ha kifejezetten szatén hordozót szatén hordozóval párosítunk, akkor nagy valószínűséggel lesz szatén utód az alomban!)

RH: rex hordozó (Ugyanaz az eset, mint fent csak rex szőrzettel!)

KH: kasmír hordozó (Ugyanaz az eset, mint fent, csak kasmír szőrzettel!)

WO: fehér fül (A fül színe fehér, a test többi része, más színű!)

KSZH: kék szem hordozó (Felmenőiben volt kék szemű egyed!)

 

 

.

 

 

AKIKRE BÜSZKE VAGYOK:

 

Pitypang Tini

(4 hónaposan)