Pitypang Nyuszi
Törpenyúl Tenyészet

Kezdő nyuszisoknak egy-két jótanács

 

Ha elhatároztuk, hogy nyuszitartók leszünk első lépésben keressük meg a tenyészetet, ahonnan a nyuszinkat beszerezzük. Célszerű a nyuszit későbbi időpontban elhozni (tehát nem másnap, miután kitaláltuk, hogy nekünk is kell egy jóbarát), hogy fel tudjunk készülni a fogadására. Ezen az oldalon felsorolom, hogy mire kell figyelnünk, mit kell beszereznünk  ahhoz, hogy kis kedvencünk ne szenvedjen hiányt semmiben.

 

1.lépés: Ketrec kiválasztása

Ha lakásba szeretnénk kiskedvencünket tartani többféle tartási mód létezik. Legegyszerűbb a műanyag aljú, fém rácsú ketrec beszerzése, melynek minimális mérete 100x50 cm vagy ehhez hasonló méret. A törpenyuszinak is kell a tér, úgyhogy ennél kisebb ketrecet nem szabad vásárolni. Nekem nagyon tetszenek azok a "nyúllakások", amelyek egy egész szobában terülnek el és különböző ketrecekkel bővítik a nyuszi lakterét. Nagyon aranyosak még az emeletes házacskák, melyek azon kívül, hogy mutatósak, igazi kihívás a nyuszik számára. Ha nyuszinkat a kertbe szeretnénk tartani, nagyon figyelni kell arra, hogy a ketrec biztonságos legyen, ragadozók ne tudjanak belemenni, illetve a nyuszi ne tudjun kiszökni belőle. Azokat a házikókat, amelyeknek az aljuk úgy van kitalálva, hogy szabad terük legyen a nyusziknak legeléshez, mindenképpen körbe kell téglázni, vagy valamilyen kővel körbe kell rakni, mert a nyuszi pillanatok alatt kikapar és elillan a jó kis helyről. Ezeket a ketreceket érdemes betonon tartani, és a kis kedvencünket közös időtöltés gyanánt külön legeltetni.

 

2.lépés: Kiegészítők beszerzése

A nyuszik napi szükségletének kielégítésére elengedhetetlen egy önitató, egy  tál az abraknak  (tápnak), egy szénatartó, és egy nyúlwc. Semmiképpen se feletkezzünk meg kisállatunknak szállítót beszerezni, mert az is ugyanolyan fontos, mint a ketrec, csak nem lesz napi szinten használva.

Önitató: Önitatóból érdemes a golyósat választani, és abból is a jobbfajtát. Sajnos a golyós itatók előbb-utóbb elkezdenek csöpögni, de én még mindig ezt a fajtát javaslom, ugyanis a tűszelepes itatók ugyan praktikusabbak (mert felülről könnyedén utántölthetők), illetve nem csöpögnek annyira, de a nyuszik teljesen kitekert nyakkal tudnak inni belőle. Egyszer egy teljes óráig azt néztem a nyulaimnál (ugyanis nekem mindkét fajta van), hogy milyen kitekert pozícióban tudnak inni belőle, ami szerintem nyelésnél elég kellemetlen érzés. Ahhoz, hogy a legkényelmesebben tudjanak inni a nyulak, az itatótál lenne a leghasznosabb számukra, de az nagyon gyorsan koszólódik, ami betegséghez vezet.

 

Etetőtál: Tálnak talán a legmegfelelőbb egy kerámia tál, mert a nyuszi azt nem tudja felboratni, megrágni. Könnyedén lehet takarítani, mutatós, de vigyázni kell rá, mert törékeny. Jelzem nem kell a legsúlyosabb kerámia tálat megvennünk, mert "leszakad" a kezünk mikor feltöltjük abrakkal. A műanyag tálak, ugyan olcsóbbak, mint kerámiából készült társaik, de pillanatok alatt megrágják a nyuszik, amely tartalmazhat egészségre káros anyagokat. Könyedén kiborítják belőlük a tápot, előszeretettel hordozgatják, dobálják őket. Én nagyon szeretem a kis fémtálakat is, amely ugyancsak könnyedén felborítható, de mégis praktikus takarítás szempontjából is. Ennél a tál típusnál szeretném megjegyezni, hogy általában gumiszegővel árulják, amit nyugodtan új állapotában le lehet szedni, mert a nyuszi úgyis szétrágja. Természetesen a tál soha ne legyen íves, felfelé szélesedő, mindíg a masszívan álló típust válasszuk.

 

Szénatartó: Szénatartókból többféle kapható: külső rögzítésű, belső akasztós, falba csavarozható, szénatartó gömb. Nálam a szénatartó gömbön kívül mind megtalálható. Talán a falra csavarozható változatot szeretem a legjobban, de ezt csak faketrecbe tudjuk felszerelni. A belső akasztósból nagyon sok széna a földre illetve a ketrecen kívülre hullik. A kivülről a ketrecre akasztható műanyag szénatartó a gazdi számára a legpraktikusabb, mert könnyedén lehet pótolni az elfogyasztott takarmányt, viszont a vastagabbb szárú hereszénát nehéz a rácson kihúzni a nyuszi számára. Persze ha fűszénát etetünk ilyen probléma nincs. Természetesen én mindig aggódva figyelem, ahogy a nyuszi szinte csücsörítve akarja elérni az utolsó falatokat, amitől ideges leszek, mert arra gondolok, hogy szegény milyen nehezen jut a betevő falatokhoz. Persze errő szó sincs, mert a nyuszi foggal, körömmel kiszolgálja magát és a legutolsó szálakat is megtudja szerezni. Mostanába divat a fűtartó gömb, amelyet a nyuszi ketrecébe felaksztanak. Ez a fajta szénatartó csak fűszénához alkalmas, amelybe érzésem szerint csak nagyon kevés takarmány fér el.

 

Nyúlwc: Valaki nagyon praktikusan kitalálta, és kitapasztalta, hogy a nyuszik szobatisztaságra szoktathatók, illetve előszeretettel használnak egy sarkot dolguk végzéséhez. Erre megszületett a nyusziwc ötlete, amely nagyon praktikus. A nyuszik nagyon szeretik használni, és ezáltal nem kell az egész ketrecet bealmozni, elég ebbe a műanyag tartóba pelletet rakni, amely elszívja a pisit (nedvesség hatására megdagad), szagelzáró tulajdonságokkal is rendelkezik. A bogyók a nyúlwc magas pereme miatt nem szórodnak ki. Takarításnál egy egyszerű mozdulattal kivesszük a wc-t, tartalmát kiürítjük, kimossuk, majd tiszta pellettel feltöltjük és mehet is vissza a ketrecbe. Manapság különböző méretekben, formákban gyártják ezt a hasznos kis tárgyat. Arra figyelni kell, hogy a ketrec méretéhez megfelelő méretű wc-t válasszunk, hogy ne foglalja a helyet a nyuszi elöl. 100-as ketrecbe megfelelő az M-es méret egy nyuszihoz, 120-as ketrecbe az L-es méret megfelelő több nyuszihoz.

 

 

3.lépés: Szállítás, szállítási  stressz

Szállításnál figyelembe kell venni, hogy a nyuszit elég nagy stressz éri, amely különböző fizikai megnyílvánulásban is megmutatkozhat. Egyszer egy saját nyuszim, amely 200 km-t tett meg, mikor a ketrecben hozzáértem teljes sokkot kapott. Oldalára fordult, visított és rugdalózott. Ijedtségemben a nyuszit a talpára fordítottam, párszor megsimogadtam és ott hagytam a ketrecben megnyugodni. Másnap semmi baja nem volt. Egy másik szállításnál a teljesen egészséges nyuszi, mire megtettük a 250 km távolságot egyfolytában trüsszögött, előtte semmi baja nem volt. Utánaolvasva kiderült számomra, hogy az utazási stressz kihozhatja az egyszerű náthát a nyusziknál. Egyszóval ezeket a pici állatokat nagyon nagy stressz éri utazás közben, ezért érdemes minél kényelmesebb szállítót beszerezni, amelyben a nyuszi biztosnságban érzi magát. Kézben sose szállítsuk a nyuszit, az nem biztonságos. Ha kiugrik a kezünkből, könnyen megsérülhet, eltörhet a csontja. Ha ölünkben lapul a nyuszika szállítás közben nyári melegben annyira felmelegszik a testhőmérsékletünktől, hogy hőgutát kapva érkezik meg új otthonába. Tehát a leendő nyuszigazdinak nemcsak ketrecről kell gondoskodnia kisállata számára, hanem ugyanilyen fontos a szállító beszerzése is. A szállító ne legyen szűkös, jól szellőzön és könnyen tisztítható anyagból készüljön.

 

Bak vagy nőstény?

Ha eljutottunk oda, hogy megvan a tenyészet ahonnan a nyuszit elhozzuk, el kell dönteni, hogy milyen nemű kisállatot válasszunk. Egy kicsit szeretném jellemezni a nemeket, hogy segítsek dönteni a választásban.

Bak nyuszi:

Nekem mindig bak nyuszim volt kedvencnek megtartva. Kezesek, ragaszkodóak, kedvesek, és kifejezetten kötődnek a gazdihoz. Ivarérett korban a gazdit örömködve fogadják, körbe-körbe futkároznak körülötte és búgó hangot adva fejezik ki örömüket. Persze előfordul, hogy a bak nyuszika a gazdit tekinti párjának és párzó mozdulatokat végez a gazdi lábán, vagy kezén, de ezt a viselkedésformát lehet kezelni egy-egy plüsállat beiktatásával.

Igaz-e, hogy minden bak nyuszi spriccel?

Nem igaz. Nekem már nagyon sok bak nyúllal volt dolgom, és kijelenthetem, hogy 10-ből 1 nyúl volt az, amelyik minden pillanatban spiccelt, mikor ivaréretté vált úgy, hogy maga mellett érezte a nőstény nyulak szagát. Ha egy bak nyuszika egyedül lakik egy szobában, akkor szinte bizonyos, hogy ez a viselkedési forma nem jelenik meg az életében. Az is biztos, hogy az ivarérettség a nyusziknál előidéz egy-egy nem kívánatos viselkedést, de ha ez zavaróan bosszantó, akkor egy ivartalanítás segít a problémán, és egy bak nyuszit könnyebben és gyorsabban lehet ivartalanítani, mint egy nőstény nyulat.

Nőstény nyuszi:

A nőstény nyuszi is lehet kedves és ragaszkodó, de kicsit másfajta módon, mint a fiúcskák. A lányok kicsit önállóbbak, nem szeretik annyira a hosszan tartó babusgatást. Ivarérettséggel erős területvédő ösztön jelentkezhet náluk, amely abban nyílvánul meg, hogy morogva, olykor támadva nekirontanak az ember kezének a ketrec belsejében. A rossz szokások náluk is csendesedik ivartalanítás alkalmazásával, de náluk az un. "miskárolás" sokkal hosszadalmasabb műtét, mint a fiúk ivartalanítása.

 

Egy vagy kettő nyuszi?

A nyuszik szeretik fajtársaikat, de ivarérett korban még azoknál a nyusziknál is előfordul konflikus, akik testvérek, illetve együtt nőttek fel. Mindenképpen érdemes előre kitalálni, hogy hány nyuszit szeretnénk, és ha kettő mellett döntünk, akkor egy lány testvérpárt a legideálisabb választanunk. Kettő fiút csak abban az esetben érdemes venni, ha a lehető leghamarabb ivartalanítjuk őket a békesség kedvéért és még így is nagy a kockázat, hogy békében éljenek együtt. Különböző nemű nyuszit csak abban az esetben vásároljunk, ha kettő ketrecünk van és külön tudjuk tartani őket, ugyanis egész gyorsan, már 4-5 hónapos kortól képesek szaporodni (nyuszifüggő), és felelőtlenségünkben kárt okozunk a nőstény nyuszinak, akit kiteszünk a korai anyaság veszélyeinek. Az ivartalanításon ebben az esetben is mindkét nyuszinak át kell esnie.

Egyszerűbben:

1. Lány-lány:  jó páros, de lehetnek ivarérett korban konfliktusok.

2. Lány-fiú: a legjobb páros, de IVARTALANÍTANI KELL MINDKÉT NYUSZIT.

3. Fiú-fiú: a legösszeférhetetlenebb páros, még ivartalanítás után is lehetnek konfliktusok.

Karomvágás nyusziknál

 

Én 6 hónapos kortól szoktam javasolni a nyuszik karmának vágását!

Nagyon óvatósan, figyelmesen kell végrehajtani a m űveletet!

A nyuszi karmáról elhúzzuk a szőrt, hogy a karom a tövéig látható legyen. A fény felé fordítjuk a nyuszi lábát, hogy láthatóvá váljon a karomban húzódó ér, amit nem szabad megsérteni, majd speciális karomvágó olló alkalmazásával vágunk a köröm hosszából!

Ha bizonytalanok vagyunk, csak keveset vágjunk!

 

Tipp: Nyuszinkat ölbevesszük, mellkasánál átkaroljuk, a mellső lábait a kezünkbe vesszük és gyorsan elvégezzük a karomvágást! Ha a nyuszi nagyon rúgkapál, akkor egy törölközőbe tekerve végezzük el a műveletet!

 

 

Karomvágó ollók