Pitypang Nyuszi
Törpenyúl Tenyészet

Szőrtípusok

Ezen az oldalon a saját tapasztalataimat szeretném kezdő nyúltatókkal megosztani, a szőrtípusok ápolásával, illetve tulajdonságaival kapcsolatban.Természetesen én mélyalmos tartást folytatok forgácsot használok alomnak. Ezt szem előtt kell tartania mindenkinek, aki elolvassa ezt a fejezetet.

 

 

 

Nyusziválasztáskor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a kis kedvencünk milyen ápolást igényel, mennyire munkaigényes a szőrének rendben tartása.

 

1. Sima szőrzet:

A sima szőr a legkezelehetőbb szőrtípus. Ha egészséges a nyuszi mutatós, szép, csillogó, és a legegyszerűbben rendben tartható. Nem igényel különösebb ápolást, csak a vedlési időszakban kell a nyuszi szőrét kikefélni naponta, hogy minél hamarabb átessen a vedlésen. Ez a gazdinak és a nyuszinak is jót tesz. A nyuszi hamarabb megszabadul az elhalt szőrtől, a gazdinak rövidebb ideig kell elviselnie a folyamatos szőrhullást. Vedlés után jellemző, hogy az új szőrzet más árnyalatú, szép és csillogó.

 

Ápolásához szükséges eszközök:

 2. Rex szőrtípus:

A rex szőrű nyuszi talán a legalkalmasabb a sima szőrű nyúl mellett a lakásban tartásra. Ici-pici szőrhosszúságú nyúl. Azért különleges a szőre, mert az aljszőr és a fedőszőr egyforma hosszúságú, ezért kapja azt az igazán különleges tapintást. Pihe-puha, nagyon jó érinteni, teljesen más tapintású, mint a sima szőrű nyuszi. Ennél a szőrtípusnál figyelni kell arra, hogy ezek a nyuszik érzékennyebbek az időjárásra, nem bírják annyira a hideget, a hőingadozást, mint más szőrű társaik. Természetesen ők is vedlenek, de nagyon puha, vékony szálú szőrt hullajnanak. Őket érdemes vedlési időszakban, valami puha szőrű kefével rendbe tartani, hogy nehogy megsértsük a nyuszi bőrét.

A rex nyuszi ugyan nagyon különleges szőrrel rendelkezik, de mégsem annyira elterjedt. A szőre, mivel nagyon rövid, teljes képet ad arról, hogy a nyuszi milyen alakú, fejfomájú.  Mivel ezek a nyuszik kissé hosszú koponyával rendelkeznek, sokan nem részesítik előnyben a kinézetüket, mert nem olyan kerek, cuki kis pofija van, mint például egy kasmír szőrű nyuszinak. Az én tapasztalatom szerint az  "egzotikus külső" különleges belsőt takar. smiley

Ápolásához szükséges eszközök:

3. Szatén szőr:

A szatén szőrű nyuszi az egyik kedvencem. Gyönyörűen csillogó szőr, pihe-puha tapintás. Egyszerűen nem lehet vele betelni. Ez a nyuszi vékonyabb szőrszerkezettel rendelkezik, mint a sima szőrű. Egyszer úgy olvastam, hogy a szőrszálak belseje "üveges", és ez okozza, hogy a szőrszál sokkal vékonyabb, mint egy normál szőrszál. Ez a csillogás a különböző színekben is másképp mutatkozik meg. Például egy sima szőrű sárga nyuszinál egy szatén szőrű sárga nyuszi sokkal teltebb színt mutat. Ápolása ugyanolyan eljárást igényel, mint a sima szőrű nyusziknál, de azért érdemes megkülönböztetni (saját tapasztalatom szerint), azt a szatén sima szőrű nyuszit, aki kasmír szőrű szülőktől származik, kicsit másabb szatén szőrszerlezettel rendelkezik. Az ilyen nyuszikat érdemes hetente puha fésűvel, kefével átkefélni, mert hajlamosak kicsi szőrcsimbókokat "növeszteni".

 

Ápolásához szükséges eszközök:

4. Kasmír szőr:

A kasmír szőrű kisnyulak egész pici korukban is sokkal mutatósabbak, mint sima szőrű társaik. Feje sokkal kerekebbnek tűnik a szőr állása miatt. Igazán csodaszépek, engem mindíg elvarázsolnak. Ahogy nőnek a nyuszik nő velük a szőr is. Itt már kezdődhet a probléma. Ezeket a nyuszikat már kicsi koruknál fogva rá kell szoktatni a napi szőrápolásra.

 Ez a szőrtípus nagy odadást, odafigyelést, kitartást igényel. Ugyan nagyon szép egy kasmír szőrű nyúl, de csak akkor, ha ápolt. A kasmír és kasmír között is van különbség. Nekem van olyan kasmír szőrű nyuszim, akinek annyira jóminőségű, erős szálú fedőszőrei vannak, hogy igazából felnőtt korban már nem igényel napi, heti szintű ápolást, mégis rendezett hatást kelt (Reika von Romanov - 1. kép). Ennek a nyuszimnak ellentétje Bunnywood's Glória (2. kép, 3. képen Glória fia látható), aki egy teljesen már kasmír szőrrel rendelkezik. Látszólag a fedőszőre nem az erős fajta, hanem az is ugyanolyan puha, mint az aljszőrzete. Egyfolytában csomósodik, összatapad, és nagyon dús. Olyan, mintha 5 réteg szőrt hordana a testén. Ő az a nyuszi, akit felnőtt korában is nyírni szoktam. Reika szőréhez hozzá se kell nyúlnom. A kasmír kisnyulak ápolásában kétféle nézet van elterjedve: van aki kitartóan fésülgeti naponta, kétnaponta nyusziját, van aki azt vallja, hogy 2-3-szor le kell vágni a gyerekszőrt (mert az sokkal puhább), amíg ki nem nő az erősebb szálú fedőszőrzet. Nem szívesen teszem, de én is le szoktam vágni a kasmír gyerekszőrt kb. 10-12 hetes korban. Egy darabig szépen fésülgetem, majd eluralkodik az a gondolat, hogy jobban járok, ha levágom .

A nagyszőrű nyuszik legkritikusabb pontja a farok töve, a fenék környéke. Nagy általában nem a nyuszi testén jelentkezik az un. szőrösszetapadás, hanem a lábak feletti vonalban. Ott duplán kell összpontosítani. Ráadásul a hosszú szőr, hajlamos koszolódni a fenék környékén, még akkor is, ha a nyuszinak nem megy a hasa. A szőrbe beletapad a forgács, a széna, és akkor már nem tud megfelelően lepottyanni az ürülék a földre. Ezt a részt hetente ellenőrizni kell nagynyulaknál, és cselekedni kell. Én mélyalmos tartásban tartom a nyulaimat, heti takarítás mellett bizony előfordult nálam már ilyen, ezért jobb megelőzni a bajt. Én már beszereztem egy szőrvágó gépet és a kritikus pontok környékén bizony rövidre kell vágni a szőrt. Ha véletlenül székletcsomó alakul ki, azt be kell áztatni, és úgy könnyedén el lehet távolítani a szőrről. Természetesen a kasmír szőrű nyuszik vedlése teljesen más képet mutat, mint a sima szőrűeké. Nagyon nagy mennyiségben távozik a szőr, fésüléskor csomókban lehet eltávolítani. Én úgy szoktam, hogy először kézzel finoman kiszedem az elhalt szőrzetet és utána kezdem el fésülni. Mások furminátort használnak, én még azt soha nem próbáltam, nekem megfelelt a sima szőrkefe is.

 

Ápolásához szükséges eszközök:

5. Szatén kasmír szőr:

A leggyengébb láncszem. Bocsánat, hogy így fogalmazok, de a legérzékenyebb szőrtípus. Ugyanaz  jellemző rá, mit a kasmír szőrtípusra, de még annál is fokozottabb figyelmet kíván. Azért érzékenyebb ez a szőr, mert mint írtam a szatén szőr fejezetében, a szatén szőr egy jóval puhább, vékonyabb szálú szőrtípus, amihez könnyebben tapadnak a szennyeződések. Az én egyik kedvenc nyuszim Hilka von Romanov.(Mindhárom képen ő látható.) Gyönyörű, csillogó szőrű szépség. Már fiatal korában felfedeztem (nem fésültem rendszeresen), hogy nagyon összeáll a szőre a test alján. Nemcsak összeáll, hanem pillanatok alatt összekeményett. Nagyon sok felszerelést szereztem be: sima kefe (kisfejű, drótfogú); bontókefe, melynek végei pici pengékből állnak, melyek segítségünkre lehetnek a szőrcsomő fájdalommentes eltávolítására; olló, mely elengedhetetlen a szőrzet igazítására, illetve szőrvágó gép. Ezekkel a felszerelésekkel kell a nyuszi szőrét rendszeresen karban tartani. Felnőtt nyúl esetében hetente-kéthetente le kell a szőrt ici-picire vágni a végbélnyílás környékén, mert különben nagyon rosszul járhatunk. Én csak a mélyalmos tartás tapasztalatiról tudok beszélni, nem lehet összehasonlítani a nyúlwc-s, pelletes tartással. Miközben bontogadtam az összeállt szőrcsomót meg kellett állapítanom, hogy a forgács és a széna (én lucernaszénát is használok télen etetésre, ennek erősebb a szála) okozzák a legnagyobb gondot. Beletekerednek a hosszúszálú puha szőrbe, ott csomót képeznek és megakadályozzák, hogy az ürülék megfelelően le tudjon potyogni az alomra.

 

Ápoláshoz szükséges eszközök:

Ez a kis tájékoztató segít nekünk dönteni, hogy milyen szőrtípusú kisnyulat válasszunk kedvencnek! Ha nem szeretnénk sok időt a szőr ápolásával tölteni, akkor egyértelmű, hogy a kasmír és a szaténkasmír szőrváltozat nem nekünk való!

Szőrtípusok képekben...

 

szatén sárga kosorrú

vörös szatén törpe

sima szőrű fekete kosorrú

sima szőrű kék nyest színes törpe

rex szőrű japántarka kosorrú

sárga törpe rex

szaténkasmír thüringiai kosorrú babanyuszi

szaténkasmír thüringiai kosorrú felnőtt nyuszi

kasmír sárga kabátrajzos WO babanyuszi

kasmír frosty felnőtt nyuszi

oroszlánfejű kék sziámi kosorrú babanyuszi